~Janji Allah adalah kepastian dan nikmat syurga adalah indah~

Friday, April 20, 2012

kehidupan manusia sangat istimewa berbanding makhluk-makhluk yang lain. kurniaan akal oleh Allah adalah satu nikmat bukti cintaNya pada hambaNya. namun sejauh mana kita menghargai cintaNya?

seorang ayah....
'pergi sekolah blajaq elok2'... jangan main-main.. (pesanan seorang ayah sebelum menghantar anaknya ke sekolah). ketika dalam perjalanan menghantar anaknya, di lampu isyarat, motor yang sudah lusuh tidat dapat dihidupkan. si ayah cemas. namun si kecil yang baru mengenal alam persekolahan hanya mampu melihat,tidak mengerti.
'kejap ye hadi. ayah tak tahu kenapa dengan motor ayah.' namun si anak merengek mahu cepat ke sekolah. tidak memahami lagi. si ayah akhirnya menolak motor sehingga sampai ke sekolah. dia tidak mahu anaknya kecewa. tatkala sampai ke sekolah, si ayah lelah dan kepenatan. namun dia gembira melihat anaknya selamat sampai ke sekolah. - kasih seorang ayah, amat bermakna. sedihnya tidak terzahir, namun ia terlakar di hati nalurimu wahai ayah. terima kasih membesarkan kami dan membanting tulang mencari rezeki. andai kami pernah melukakan hatimu, maafkanlah kami wahai ayah. saya tujukan kepada abah saya Bukhari bin Ismail yang terpaksa berkorban berjauhan dengan emak, semata-mata mencari rezeki untuk menyara anak-anaknya. terima kasih juga buat emak tercinta, Norsiah Mohd Nayan yang tabah menghadapi kerinduan.

No comments:

Post a Comment